Polisen upprättar polisanmälan för hets mot folkgrupp efter att Alternativ för Sverige ställt upp med banderollen “Återvandring nu!”. Partiledare Gustav Kasselstrand kommer att lämna in en motanmälan om falsk tillvitelse mot polisen i Kalmar.

Under tisdagen ställde två medlemmar i Alternativ för Sverige upp med en banderoll med budskapet “Återvandring nu!” på en cykelbro i centrala Kalmar. Hundratals bilister och lastbilsförare kunde se budskapet, och många gav tummen upp eller tutade glatt. 

Efter cirka två timmar kände sig medlemmarna nöjda och valde då att plocka ned banderollen. I samma stund anlände en polisbil. Två poliser gick fram till AfS-medlemmarna och frågade vad de höll på med. Medlemmarna förklarade att aktioner som denna är ett sätt för partiet att synas eftersom vi som ett nytt oppositionsparti nästan alltid förbjuds att köpa reklam i de stora medierna eller att få annan publicitet där.

Polisen ville veta identitet på medlemmarna och frågade vad de arbetade med till vardags. Till slut meddelade polisen att “det finns folk som kan uppfatta banderollen som kränkande”. Poliserna upprättade anmälan om “olaga affischering” och “hets mot folkgrupp”.

När lokaltidningen Barometern rapporterar om händelsen, väljer de att inte ens nämna Alternativ för Sveriges partinamn, troligen för att läsarna inte ska hitta till den här artikeln. Istället skriver de att ett “högerextremistiskt parti hängde upp en banderoll”. De skriver heller inte vad som stod på banderollen utan endast att den hade “ett främlingsfientligt budskap”. 

Något ärligare är Kalmarposten i sin rapportering, som trots sedvanliga epitet om “högerextrema” ändå nämner partiets namn och vad som stod på banderollen. De intervjuar även polisens presstalesperson som meddelar att banderollen med största sannolikhet inte är hets mot folkgrupp.

Lokaltidningen Dagens Kalmar försökte dessutom flera gånger genom meddelanden till AfS Kalmar på facebook få fram namn på AfS-medlemmarna i syfte att hänga ut dem. “Vill du ange ditt namn och roll i organisationen” och “Vem är du” frågade journalisten Anders Blank flera gånger. När inget svar gavs bad han flera gånger personen att skicka foton från dagen i ett sms, troligen i syfte att söka fram identiteten med hjälp av telefonnumret.

Alternativ för Sverige gör motanmälan mot polisen för falsk tillvitelse

– Åsiktsbrott hör inte hemma i ett land med yttrandefrihet. Alternativ för Sverige vill därför avskaffa lagen om hets mot folkgrupp i sin helhet. Det aktuella exemplet visar hur fullständigt absurd lagen är. Den används för att tysta, skrämma och förtala människor som yttrar sig i invandringsfrågan. Även om fallet säkert läggs ned, är det som nu inträffat rena trakasserier mot medborgare som nyttjar sin grundlagsskyddade yttrandefrihet. Jag kommer därför att polisanmäla den ansvarige på polisen i Kalmar för falsk tillvitelse, ett brott man gör sig skyldig till om man utan grund anklagar annan person för brott, säger Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand.

Falsk tillvitelse finns i brottsbalken 15 kap 7 § och kan ge böter eller fängelse i sex månader.

Vill du också sprida “hets mot folkgrupp”-budskapet Återvandring nu – köp klistermärken från butiken!