Jonas Serneholt dömdes idag för åsiktsbrottet hets mot folkgrupp. Upprinnelsen till domen är att Jonas skrev kritiska kommentarer om invandring efter att hans son blev grovt misshandlad. “Alternativ för Sverige ställer sig helhjärtat bakom Jonas Serneholts rätt till yttrandefrihet och har därför betalat samtliga rättegångskostnader och böter”, kommenterar partiledare Gustav Kasselstrand. 

46-årige ​​​​​​Jonas Serneholt är helt blind och tillhör en utsatt grupp i samhället. År 2019 utsattes hans 15-årige son för en grov misshandel av flera utomeuropeiska invandrare, som senare dömdes till fängelse respektive ungdomsvård.

Efter att domen fallit uttalade sig Jonas kritiskt mot invandrare från Afrika och Mellanöstern, vilket föranledde att en familjemedlem till en av de våldsbrottsdömda invandrarna polisanmälde Jonas. En åklagare, som råkar vara turk, väckte senare åtal mot den frustrerade pappan. Den 14 december dömdes Jonas för hets mot folkgrupp. Totalt ska han betala 5200 kronor i dagsböter, rättegångskostnader och avgift till brottsofferfonden, en kostnad som Alternativ för Sverige nu överfört till Jonas.​​​​​​​​​​​​​​​​

Nättidningen Exakt24 var först med att rapportera om åtalet mot Jonas Serneholt. Reportaget kan ses här. Även Fria Tider har skrivit om det. Många har reagerat på rättsväsendets förnedrande behandling där en blind pappa jagats för åsiktsbrott för att ha uttryckt frustration efter att sonen blivit grovt misshandlad av ett invandrargäng.

Jonas Serneholt säger i en kommentar till Alternativ för Sverige att han är överväldigad av stödet som han har fått.

– Jag är verkligen rörd och överväldigad över allt stöd jag känner från svenska folket. Det är ett stöd jag aldrig kommer att glömma.

– Det har varit jobbigt nog som det har varit, men tack vare den uppbackning som jag har fått kan jag lägga det här bakom mig och gå vidare.

Gustav Kasselstrand, partiledare, kommenterar:

– Rättsväsendets förföljelser av Jonas är avskyvärda. Som pappa måste man få vara både arg och ledsen om ens eget barn blir grovt misshandlat, utan att bli åtalad för det. Samhället ska stå på brottsoffrets och de anhörigas sida! Här är det precis tvärtom: samhället ger inga eller mycket låga straff till de kriminella invandrarna, och inleder sedan en förnedrande rättsprocess mot Jonas som slutar med att han döms.

– Rättsväsendet måste reformeras så att brottslingar straffas och brottsoffer får upprättelse. Olaga invandringskritik, vilket hets mot folkgrupp betyder, hör inte hemma i en demokrati och måste omedelbart bort från lagboken. Straffen för riktiga brott ska skärpas. I vårt Sverige hade de invandrare som dömdes för misshandeln av Jonas son förlorat sitt svenska medborgarskap och därefter utvisats på livstid till sina hemländer, där de skulle få avtjäna sina fängelsestraff.

Den som vill hjälpa till att täcka Alternativ för Sveriges betalning till Jonas får gärna swisha en summa till 123 276 06 76 och märka betalningen med Yttrandefrihet. ​