In i det sista såg det ut som att Comwell Conference Center skulle försvara mötesfriheten och uppfylla avtalet med Alternativ för Sverige. Så sent som onsdag den 13 mars sade Comwells pressansvarige Karen Österbye till dansk media att man inte diskriminerar någon på basis av politisk övertygelse, och att en “avbokning skulle vara dubbelmoral och sannolikt också olaglig”. 

När Alternativ för Sverige signerade avtalet med Comwell i början av januari var de mycket glada att att ta emot partiet. De visste från början vilka Alternativ för Sverige var och vad partiet stod för. Sedan dess har partiet och Comwell haft i stort sett daglig kontakt för att planera evenemanget. 

Efter att extremvänsterns motdemonstration blivit känd, meddelade Comwell direkt till AfS att ”vi selvfølgelig IKKE udtaler os til pressen omkring hvilke arrangementer der finder sted i huset. Vi er blot glade for at kunne huse jer og vi ser bort for alt pressen nogen gange har det med at skrive – dette er ikke relevant for os. Vi vil blot sikre rammerne for jeres arrangement, så i kan få en god eftermiddag og aften.

Till slut vek sig dock Comwell och avbokade evenemanget i strid med avtalet som inte gav några som helst möjligheter att avboka i ett sådant sent skede. Comwell hänvisade uttryckligen till de störningar som vänsterextremisterna skulle orsaka.

Trots det korta varslet hade Alternativ för Sverige inga problem att hitta ett nytt ställe i Köpenhamn. Partiet hade redan tidigare fått offerter av många aktörer. Partiet har nu bokat en ännu bättre lokal i Köpenhamn där kickoffen och middagen kommer att hållas enligt precis samma upplägg som tidigare planerat. Alla internationella gäster deltar enligt vad som tidigare meddelats.

Partiledare Gustav Kasselstrand kommenterar: 

– Det är trist att extremvänsterns skrämselmetoder förekommer även i Danmark, som ju annars har en lång tradition av yttrandefrihet och rent generellt har ett otroligt mycket bättre debattklimat än Sverige. Det handlar om en liten klick vänsterextremister utan något som helst folkligt stöd för sina kriminella metoder, men som ändå tillåts inskränka mötesfriheten. Lyckligtvis kunde vi utan problem hitta ett nytt ställe att vara på.

– Vi ses i Köpenhamn, partivänner! säger Gustav Kasselstrand

press@alternativforsverige.se