Idag är det Kristdemokraternas dag i Almedalen. Mest troligt blir detta partiets sista framträdande någonsin under politikerveckan, eftersom allt tyder på att Kristdemokraterna åker ur riksdagen i valet i höst.

Kristdemokraterna har genom åren haft många chanser att profilera sig som ett konservativt parti som står på folkets och det sunda förnuftets sida. Det finns inget parti som haft så många straffsparkar mot öppet mål, utan att förvalta möjligheten. Kristdemokraterna har konsekvent vägrat ta strid för någonting och har därmed gjort sig själva helt irrelevanta.

I valet 2010 använde sig partiet konsekvent av begreppet “Verklighetens folk”, vilket även Ny Demokrati gjort 1991. Tyvärr ledde denna kampanj inte till något särskilt i praktiken utan var endast till för att partiet skulle klara sig kvar i riksdagen. Samma typ av valfläsk som alla andra partier också ägnar sig åt. I valet 2014 löd deras slogan istället “Ett mänskligare Sverige”, vilket var en tydlig vink vänsterut. 2018 har partiet inte längre någon profilfråga utan letar med ljus och lykta efter något som kan lyfta dem över 4 procent.

Alternativ för Sverige välkomnar Kristdemokraternas sorti ur riksdagen. Längs med den väg de vandrat på 2010-talet (och även tidigare) har de helt tappat sin själ och fyller därför ingen funktion i svensk politik. De är helt enkelt ytterligare ett vänsterliberalt och politiskt korrekt parti, vilket det som bekant redan finns i överflöd i Sverige. Om någon mot förmodan skulle tvivla på att Kristdemokraterna är som dessa finns riksdagsledamot Roland Utbults framträdande i debatten om de 9 000 vuxna afghanska männen färsk i minnet, där han sjöng egenskrivna lovsånger till asylbedragarnas ära. Det säger allt om hur svaga Kristdemokraterna är i Sveriges ödesfrågor.

Det finns inget som helst skäl för de som röstade på partiet 2014 att inte vända sig någon annanstans. Som tur är kommer ingen att sakna partiet i riksdagen, eftersom de inte bidrar med något. När Kristdemokraterna försvinner ur riksdagen i höst och Alternativ för Sverige tar plats blir symbolvärdet enormt. Det är ett första steg mot att dränera det politiska träsket och göra dagens politiker arbetslösa.

Gustav Kasselstrand
Partiledare

Joakim Isheden
Riksdagskandidat