Riksdagsledamot Mikael Jansson har under veckan befunnit sig i Syrien, på inbjudan av det syriska parlamentet. Syftet med resan var att diskutera möjligheterna för Syrien att återta sina flyktingar. Svaren har varit till övervägande del positiva: ja, återvandring kan påbörjas nu. Däremot vill man inte återta de som kommit in i Sverige på falska papper och som ofta inte alls är syrier. Krigsförbrytare vill man hellre ha inför internationella domstolar.

Möten med ledande politiska och religiösa företrädare i Syrien
Jansson träffade bland andra talespersonen för parlamentet, Hammouda Sabbagh, för att diskutera återvandring och geopolitik. Efter mötet höll Jansson ett pressanförande där alla större syriska tidningar och TV-kanaler var på plats.

Besöket fick stor uppmärksamhet i Syrien och kan ses här.

Han träffade dessutom muslimernas högsta ledare stormuftin av Syrien, som står Assad nära. Enligt Stormuftin är det säkert för både kristna och muslimer att återvända till Syrien.

Besök i befriade områden

Jansson besökte Syriska arméns soldater i befriade områden utanför Damaskus. Där hade IS respektive Nusrafronten tidigare kontroll, men armén befriade områdena. Mikael fick möjlighet att prata med lokalbefolkningen som nu säger att de känner sig trygga. Många börjar återvända och bygga upp samhället igen, och armén ger understöd. Det går också bra för de lokala affärerna, så folk kan starta upp verksamheter med gott resultat.

Donerade blod till stöd för soldater och civila

Jansson donerade en halv liter blod på en blodbank i Damaskus för att visa sitt stöd till de soldater som slagits för sin suveränitet och självbestämmande samt till de civila som kommit emellan i kriget. Han är den förste europeiske parlamentariker att ha donerat blod i Syrien.

Besök i Maaloula

Jansson besökte den kända, kristna staden Maaloula, där de talar arameiska. Staden drabbades hårt av terror, men nu bygger de upp allt igen och Mikael bevittnade själva uppbyggnaden. Folk är positiva och vid gott mod. Samtliga präster ansåg att det är dags för de kristna flyktingarna att komma och hjälpa till att bygga upp samhället igen.

Hela besöket i Syrien filmades av stats-TV, som följde Jansson under samtliga dagar.

Mikael Jansson kommenterar:

Det är viktigt att se själv vad som händer i Syrien, eftersom man inte kan lita på media i väst.

Det är den svenska regeringens ansvar att formalisera återvandringsplaner med Syrien. Hela förorter till Damaskus ligger i ruiner efter Nusrafrontens angrepp, men återuppbyggnad sker nu och folk har börjat flytta tillbaka.

Återvandring av migranter ligger i både mottagar- och avsändarlandets intresse, ekonomiskt, socialt och kulturellt.

Förutom det direkta mänskliga offer som syrierna fått genomlida så är kriget i Syrien också ett krig om civilisationen. Syrien är något av civilisationens vagga och är normalt en stat som reder sig själv. Hade Syrien fallit i terroristernas händer hade följderna inte stannat i landet utan påverkat hela världen.

Världsarvet är skadat genom att terroristerna systematiskt förstört tusentals fornlämningar under kriget. Man vet vad som är förstört, stadsmuseet i Damaskus har gett ut en bok som sammanställt förlusterna. Förluster som inte går att återställa.

Se fler bilder från resan här.

För mer information,
press@alternativforsverige.se