Med anledning av de skyhöga bränslepriserna lanserar Alternativ för Sverige en kampanj till försvar för bilen. Partiet föreslår att helt slopa alla punktskatter på bensin och diesel. Punktskatterna, som är riktad straffbeskattning, utgör en stor del av kostnaden per liter och är orsaken till att Sverige har högst bränslepriser i världen. En liter bensin skulle med vårt förslag kosta omkring 10 kronor.

Genom att ta bort punktskatterna, som formellt sett kallas energiskatt och koldioxidskatt, skulle priset för en liter bensin sjunka med omkring 7 kronor och en liter diesel skulle sjunka med omkring 5 kronor.

Det skulle bli 420 kronor billigare att tanka fullt i en bensindriven bil med 60 liters tankvolym, och 300 kronor billigare för motsvarande kapacitet i dieseldrivna fordon.

“Omfördela 40 miljarder från svenska staten till svenska folket”

Partiledare Gustav Kasselstrand kommenterar:

– Alternativ för Sverige vill sänka kostnaderna och göra livet enklare för flera miljoner människor som är beroende av bilen för att få vardagen att gå ihop. Socialdemokraterna och Miljöpartiet har ständigt höjt bränsleskatterna som en kassako för staten. Den budget som SD, KD och M nu fått igenom är nästan lika usel i detta avseende, med en skattesänkning på ynka 50 öre per liter. Det betyder 30 kronors skillnad per full tank. För oss som kör bil är det en knappt märkbar sänkning från de rekordhöga kostnader vi tvingas betala. 

– Vårt förslag är att alla punktskatter på bensin och diesel tas bort helt. Det är fullt möjligt. Det skulle omfördela 40 miljarder kronor från svenska staten till svenska folket. Det skulle skapa fler arbetstillfällen, en levande landsbygd, och en enklare vardag för svenska folket.

– Staten kan enkelt finansiera detta genom att slopa det meningslösa biståndet, lägga ned onödiga myndigheter eller stoppa asylinvandringen.

Minst 100 000 flygblad kommer att delas ut

Partiet har tagit fram ett särskilt flygblad för kampanjen, som nu är under produktion och inom kort levereras till partiets samtliga kretsar över hela landet. Det går också att köpa flygbladet från Alternativ för Sveriges nätbutik.

Kampanjen pågår i huvudsak under hela vintern och fram till våren, då ett nytt heltäckande flygblad tas fram för riksdagsvalet.

För mer information,

press@alternativforsverige.se

Källor till siffror ovan:
Ekonomistyrningsverket: Utfallet för statens budget 2020
Ekonomifakta – Konsumtionsskatter på bensin
Ekonomifakta – Konsumtionsskatter på diesel