hemsenaste nyttAFS öppnar...
Publicerad 22 oktober 2024

AFS öppnar för valsamverkan med SD i kyrkovalet – bjuder in till dialog

I förra kyrkovalet fick Alternativ för Sverige (AFS) 1,26 % vilket innebar tre mandat i kyrkomötet. I kommande val, den 21 september 2025, riskerar mandaten att gå förlorade. Detta efter att Socialdemokraterna lyckats driva igenom en procentspärr med målet att bli av med AFS. Nu sträcker AFS ut en hand till SD för att förutsättningslöst diskutera möjligheterna för en valteknisk samverkan, vilket skulle vara ett sätt att neutralisera Socialdemokraternas inskränkning av demokratin. “Det skulle ligga i båda gruppernas intresse att kringgå Socialdemokraternas fulspel och rädda flera konservativa mandat i kyrkomötet”, kommenterar Gustav Kasselstrand. AFS föreslår nu ett möte med SD där respektive partiledare samt gruppledare i kyrkomötet deltar.

Bakgrund

Redan i valrörelsen inför förra kyrkovalet ondgjorde sig Socialdemokraternas gruppledare Jesper Eneroth över AFS kandidatur och att valet saknade en procentspärr. 

… eftersom det inte finns en fyraprocentsspärr som i riksdagsval så tror jag egentligen inte människor förstår hur oroade de borde vara för att de här krafterna ska få makt.
(Aktuellt i Politiken, 7 september 2021)

I ett livesänt samtal med Annika Strandhäll torgförde Eneroth sin oro att AFS skulle upprepa SD:s resa.

Det finns ingen 4%-spärr i kyrkovalet. Och det är ett av de skälen till att jag lyft framför allt Sverigedemokraterna och Alternativ för Sverige så tydligt. Kyrkovalet blev inkörsporten för Sverigedemokraterna. Vi får komma ihåg att de tog sig in och fick sina första nationella mandat redan 2001 och det fick de i just kyrkomötet. Därför är jag faktiskt oroad när vi nu ser Alternativ för Sverige, ni vet denna ytterst radikala grupp som består av antingen uteslutna sverigedemokrater eller de som själva lämnat.
(Instagram Live, 13 september 2021)

AFS fick sedan 1,26 % av rösterna och tre mandat. Jesper Eneroth hämnades då genom att driva igenom procentspärren. Det skedde tillsammans med flera andra nomineringsgrupper (Centerpartiet, Vänstern i Svenska kyrkan, Öppen kyrka för alla, Borgerligt alternativ och POSK) som alla är uttalade motståndare till AFS. 

Spärr träder i kraft före nästa val

Inför kyrkomötets session i november finns två konkreta förslag på hur hög spärren ska bli: antingen 3% eller 2%. Oavsett vilket det blir, är sannolikheten stor att Socialdemokraterna lyckas med sitt mål: att bli av med kyrkomötets mest konservativa och nationalistiska mandat.

Spärren innebär en dubbelstöt mot AFS: dels måste AFS mer än fördubbla sitt stöd för att bli omvalda, dels blir det ännu svårare än tidigare att uppnå denna ökning eftersom procentspärren i sig minskar väljarnas benägenhet att rösta på små nomineringsgrupper. Detta av rädsla för att rösten blir “bortkastad” – precis den effekt som spärren har i riksdagsval.

Valsamverkan neutraliserar spärren

Även om syftet med motionen är att driva ut AFS, är givetvis flera andra små nomineringsgrupper i farozonen. En sådan är Kristdemokraterna, som fick 2,73 % i senaste kyrkovalet. För att undvika att alla deras mandat går förlorade, har gruppen gått samman med Borgerligt alternativ som har 8,03 %. Den nya gemensamma gruppen går under namnet Borgerlig kristen samverkan.

Även om likheterna mellan SD och AFS i kyrkopolitiken är relativt stora, precis som med Kristdemokraterna och Borgerligt alternativ, behöver inte en gemensam grupp vara enda sättet att valsamverka. 

Inför förra kyrkovalet samverkade SD och Borgerligt alternativ på en lokal lista. SD-kandidaterna fick då stå med på Borgerligt alternativs valsedel men gavs förtroendet att företräda SD:s linje både i valrörelsen och efteråt i den parlamentariska församlingen.

AFS partiledare Gustav Kasselstrand kommenterar:

– Socialdemokraterna visar att de inte skyr några som helst medel mot oss när de nu gör om hela valsystemet. Risken att de lyckas bli av med våra mandat är överhängande. Därför är det naturligt att vi söker nya vägar för att kringgå deras fulspel. Jag vill inte gå händelserna i förväg kring huruvida en valsamverkan med SD är möjlig, och hur den i så fall skulle se ut, men jag är öppen för ett förutsättningslöst möte. Jag och vår gruppledare i kyrkomötet, prästen Axel W Karlsson, vill med detta sträcka ut en hand till SD:s partiledare Jimmie Åkesson och gruppledaren Daniel Engström för att få till stånd ett samtal. 

Gustav Kasselstrand framhåller att SD röstade emot den nu föreslagna spärren och säger att det hedrar dem.

– AFS och SD har ofta röstat med varandra i kyrkomötet. På det sättet påminner vår situation mycket om Kristdemokraterna och Borgerligt alternativ. Om AFS konservativa mandat kan räddas, skulle inte bara vi utan även SD och andra konservativa grupper tjäna på det.

Ovan pressmeddelande har skickats personligen av Gustav Kasselstrand till både Jimmie Åkesson och Daniel Engström

Rättelse: I en tidigare version av pressmeddelandet angavs att Aron Emilsson var gruppledare för SD. Han har dock nyligen lämnat över till Daniel Engström, som nu fått AFS inbjudan.

För mer information,

press@alternativforsverige.se