hemsenaste nyttAlternativ...
Publicerad 14 juni 2024

Alternativ för Sverige gör sitt näst starkaste val någonsin – överträffar båda riksdagsvalen

När Valmyndigheten redovisat samtliga valdistrikt, står det klart att Alternativ för Sverige uppnår det näst högsta valresultatet i partiets historia. Partiet får över 17 000 röster, erhåller 0,41 procent och blir näst största parti utanför EU-parlamentet. I åtta kommuner får partiet minst 1 procent. Nu inleds arbetet inför kyrkovalet 2025 och riksdagsvalet 2026.

Länsstyrelsernas slutgiltiga rösträkning pågick från måndag och avslutades först på fredag eftermiddag. Under rösträkningens gång ökade Alternativ för Sveriges resultat successivt, varför partiet valde att invänta att samtliga valdistrikt räknats innan resultatet kunde kommenteras. Under de dagar som förflutit, har både partistyrelsen och kretsansvarigagruppen engagerats. Därutöver har ett stort antal medlemmar hört av sig för att tacka partiet för en väl genomförd valrörelse. Stämningen i partiets olika enheter är mycket god, och siktet är nu inställt på kyrkovalet nästa år samt de allmänna valen 2026. 

Valresultatet i sammandrag:

  • Valresultatet blev 0,41 procent, vilket är det näst högsta valresultatet för partiet i ett allmänt val.
  • Det är en kraftig ökning jämfört med de två riksdagsval som partiet kandiderat i (+32 % mot 2018, +58 % mot 2022), och marginellt lägre än EU-valet 2019 (-11 %).
  • Antalet röster uppgår till 17 049.
  • Antalet röster i EU-valet överstiger i själva verket antalet röster i riksdagsvalet (16 646), trots att valdeltagandet i EU-valet bara är drygt 50 procent.
  • Flera av Alternativ för Sveriges europeiska samarbetspartier tar plats i EU-parlamentet.
  • I elva kommuner får Alternativ för Sverige minst en procent av rösterna. Dessa följer nedan:

    Gullspång, Västra Götaland: 1,9 %
    Töreboda, Västra Götaland, 1,5 %
    Ragunda, Jämtland: 1,1 %
    Surahammar, Västmanland: 1,1 %
    Ånge, Västernorrland: 1,0 %
    Pajala, Norrbotten: 1,0 %
    Filipstad, Värmland: 1,0 %
    Dals-Ed, Västra Götaland: 1,0 %
    Skinnskatteberg, Västmanland: 1,0 %
    Ljusnarsberg, Örebro län: 1,0 %
    Haparanda, Norrbotten: 1,0 %

    Uppdatering 23 juni: Initialt uppgavs att det handlade om åtta kommuner, men det visade sig bli tre till
    . Listan är uppdaterad.

Partiledare Gustav Kasselstrand kommenterar:

– Jag är verkligen stolt över den valrörelse vi genomfört! Vi har etablerat oss som Sveriges största och ledande kraft för Swexit. Vi har dessutom visat att vår kamp för svensk självständighet går långt utöver bara EU-frågan – den löper som en röd tråd i all vår politik. Vi har tagit strid mot DCA-avtalet, Nato-medlemskapet, WHO:s pandemifördrag, en svensk euro-anslutning, och mot de många globalistiska lobbyorganisationer som har inflytande över svensk politik. Vi är även det enda parti som lyft behovet av diplomati och fredsförhandlingar i Ukraina, i stället för fortsatt krigshysteri.

– Alternativ för Sverige är ett parti som inte liknar något annat i svensk politik: ett parti du kan lita på, när alla andra sviker. Nu när det bara är detaljer som skiljer de åtta gammelpartierna från varandra, är det livsviktigt att det finns ett radikalt oppositionsparti som Alternativ för Sverige.

– Flera av de partier som vi samarbetar med gjorde succéval, bland annat ungerska Mi Hazánk, bulgariska Vazrazhdane och tyska Alternative für Deutschland. Jag ser fram emot att fördjupa samarbetet ytterligare och att besöka dem i EU-parlamentet!

– Tack vare vår innovativa kampanj och vårt hårda arbete lyckades vi överträffa valresultatet från båda våra riksdagsval. Men vi har verkligen inte fått något gratis. Den enskilt största svårigheten var att de flesta alternativmedier låtsades som att det näst största partiet utanför riksdagen inte existerade och valde att tysta ned nästan allt vi gjorde, även när det hade stort nyhetsvärde. Naturligtvis var detta osynliggörande en nackdel för oss. Med några promille till, hade vi blivit största parti utanför EU-parlamentet (Folklistan blev störst med 0,62 %).

– Att AFS ändå presterar ett förhållandevis starkt resultat beror på att satsade hårt på videoproduktion för sociala medier, men också på filmhälsningar från kändisar och en valkompass som blev mycket uppmärksammad. Därutöver har vi delat ut över 300 000 valfoldrar, besökt systerpartier i Europa och genomfört en Swexit-turné. Jag vill rikta ett stort tack till alla som hjälpt till i kampanjen och till alla som valde att rösta på oss! Kampen för ett svenskt och självständigt Sverige fortsätter!

Kyrkoval och allmänna val

Nu inleder partiet arbetet inför de kommande valen. Redan nästa år, den 21 september 2025, är det kyrkoval. År 2021 valdes partiet in med tre mandat i Svenska kyrkans riksdag: kyrkomötet.

Den 13 september 2026 är det val till riksdag, regioner och kommuner. I förra riksdagsvalet blev Partiet Nyans störst utanför riksdagen, medan AFS hamnade på andra plats. I årets EU-val blev istället Alternativ för Sverige hela tio gånger större än Partiet Nyans, som därmed ser ut att ha kollapsat.

För mer information,

press@alternativforsverige.se

Vill du göra en insats för ditt land och ditt folk? Bli medlem i Alternativ för Sverige!