hemsenaste nyttDebatt: Må...
Publicerad 19 januari 2023

Debatt: Många frågetecken kring fler nyanlända

Debattartikel av Eva Dillner, publicerad i Ölandsbladet 19 januari.

Nu vill landets dyraste kommun, Mörbylånga, lägga ännu mer skattepengar på att ta hand om nyanlända. Oavsett om pengarna kommer från statsbidragen, extratjänster eller kommunalskatten, så är det svenska folket som betalar.

Flyktingsamordnaren konstaterar att vi har länets lägsta arbetslöshet och brist på bostäder. Vad är då syftet med att ta emot fler? Att sysselsätta arbetsmarknadsenheten?

“Att man signalerar att man vill ha fler, ja det är för att vi tycker att vi gör ett bra jobb. Men också för att det får verksamheten att få en bättre kvalité i och med att det är ett statsbidrag kopplat till antal individer”, säger Anna Gustafsson, operativ flyktingsamordnare.

Hur mäter man resultaten? Vad innebär det att arbetsmarknadsenheten gör ett bra jobb?

Man pratar gärna om sysselsättning, men hur stor andel har gått vidare till egen försörjning under åren som gått? Hur många har gått till jobb i den privata sektorn, i anställning utan subventioner? Hur många bor kvar i kommunen? Har Mörbylånga fått fler nettoskattebetalare?

Eva Dillner

I grunden civilingenjör, nu främst verksam som bloggare, konstnär och författare. Har varit medlem i partiet sedan 2018. Har bott i USA i 30 år och Frankrike i två år. Nybliven trädgårdsentusiast som gärna vandrar på fritiden.