Mattias From publicerar segregationsrapport för Kungsbacka
Idag publicerar Mattias From från AFS i Kungsbacka en segregationsrapport. Syftet med rapporten är inte att bryta segregationen genom “integration”, utan att synliggöra hur stort folkutbytet nu är i kommunens mest invandrartäta områden.
Mattias From förklarar att de gått igenom samtliga personer som varit folkbokförda i de områden i Kungsbacka som kan betecknas som miljonprogramsområden. De har sedan kategoriserat varje namn som nordiskt eller icke-nordiskt.
– Själva namnen sparade vi inte av GDPR-skäl, utan vi räknade endast ut summan för nordiska, respektive utomnordiska namn för respektive område. Vi har alltså valt att räkna svenskar i samma kategori som finländare, danskar, norrmän o.s.v. Alltså som nordbor. Hade vi istället räknat andelen personer med invandrarbakgrund utan att ta hänsyn till vilka länder de kommer ifrån hade procentsatsen blivit betydligt högre. Dessa är dock enligt vårt sätt att se våra grannfolk och de uppfattas sällan som invandrare eftersom de är väldigt lika oss svenskar.
Värst drabbat är Rosengatan, där omkring en tredjedel har utomnordisk bakgrund, vilket är högt i ett lokalt perspektiv, särskilt mot bakgrund av att Kungsbacka länge hade invandringsstopp, och inledde mottagandet först 2008.
“Håller Rosengatan på att bli Kungsbackas Rosengård?”, frågar sig Mattias From i rapporten, och utvecklar resonemanget:
– Naturligtvis har inte Kungsbacka ett område idag som kan jämföras med den mångkulturella härdsmältan Rosengård i Malmö. Men om något område är på väg åt det hållet så är det just dessa nämnda områden. Vi ska också komma ihåg att Rosengård inte blev Rosengård över en natt – det är en utveckling där förfallet sker gradvis.
Han tror att rapporten kommer att komma väl till användning.
– Denna rapport är nödvändig för att kunna få svar på hur verkligheten ser ut lokalt och för att ge oss som är motståndare till det mångkulturella samhällets utbredning de fakta vi behöver kunna luta oss mot när ämnet debatteras. Det blir också en ögonblicksbild över hur läget ser ut just nu, i oktober 2024. Genom att följa upp utvecklingen i ytterligare rapporter om några år kan vi följa utvecklingen.
Klicka på bilden nedan för att läsa hela rapporten!
För mer information,
press@alternativforsverige.se