Nato-förhandlarens hemliga närvaro på Bilderberg
Oscar Stenström är tjänstemannen som anställts för att ro Sveriges Natoansökan i hamn. Trots sitt livslånga engagemang i socialdemokratin, fick han fortsätta på sin position när Tidöpartierna vann valet i höstas. Han syns gärna i offentligheten och talar vitt och brett om det senaste mötet i Turkiet, men det finns en resa han gör allt för att hemlighålla: den till Lissabon i maj, då Bilderberggruppen träffades. Stenström var där – men har dolts i den offentliga deltagarlistan. Det skriver Gustav Kasselstrand, som försökt få svar från regeringen om Stenströms relation till den mäktiga lobbygruppen.
När Sverige för ett år sedan ansökte om Natomedlemskap, kallade den dåvarande regeringen hem Oscar Stenström från hans tjänst som ambassadör i Chile och tillsatte honom som Natoförhandlare. Stenström har levt hela sitt liv inom socialdemokratin och är nära vän med partiets etablissemang.
Förhoppningarna om en Natoanslutning i expressfart grusades dock snabbt. I valet några månader senare röstades dessutom den socialdemokratiska regeringen bort. Stenström säger upp sig och aktiverar sin fallskärm värd över 1,2 miljoner kronor. Men där slutar inte historien. Trots att Stenström bara hade ett enda stort haveri att visa upp, valde Ulf Kristersson att tillfråga honom om han ville komma tillbaka till sitt jobb. Stenström svarade ja, erhöll ambassadörsstatus och en månadslön på 83 900 kronor. Nio månader och flera grundlagsändringar senare, står Sverige och stampar på ungefär samma ruta.
Tjänstemannen Stenström har under tiden gärna deltagit i offentlighetens ljus med presskonferenser som avlöser varandra. Nästan alltid handlar det om den senaste resan till Turkiet eller andra länder. På sina sociala medier lägger han gärna upp bilder från resorna. Men det finns en resa som Stenström gör allt för att hemlighålla: den till Portugal i maj.
Då samlades Bilderberggruppen.
Bilderberg är, precis som World Economic Forum, en lobbygrupp – men en viktig skillnad är att inbjudan till Bilderberg är betydligt mer exklusiv. Gruppens toppmöte, som äger rum på en ny plats varje år, samlar bara drygt hundra deltagare. Som jämförelse deltar nästan 30 gånger fler – omkring 2 700 personer – på WEF:s årliga toppmöte i schweiziska Davos. I praktiken överlappar ändå organisationerna varandra, och får nog anses tillhöra samma paraply. Till exempel är WEF:s ordförande, norrmannen Børge Brende, också medlem av Bilderberggruppens mäktiga styrkommitté som beslutar vem som ska få en inbjudan. I styrkommittén finns också en svensk: Marcus Wallenberg.
Bilderberggruppen är känd för sin slutenhet. Ingen deltagare får avslöja vad som har sagts på mötet eller vem man har talat med. Hemlighetsmakeriet till trots förekommer numera ändå viss offentlig information, något man sett sig tvingade till efter att alternativmedier började uppmärksamma de hemliga mötena. Att mötet ens skulle äga rum blev offentligt i ett pressmeddelande samma morgon, allt för att minimera journalisters eller allmänhets möjlighet att ställa frågor till deltagarna på deras väg från flygplatsen till lyxhotellet där mötet hölls.
I pressmeddelandet skriver Bilderberggruppen ut tolv ämnen som mötet skulle fokusera på. Ämnena är så generiska, och inga beskrivningar finns, att den till synes offentliga informationen i praktiken ändå är hemlig. Eller vad sägs om ämnen som ”NATO”, ”Ryssland”, ”Ukraina” och ”USA:s ledarskap”?
Inga formella beslut tas, hävdar man. ”Det finns ingen detaljerad agenda, inga förslag läggs fram, inga omröstningar äger rum och inga policyuttalanden utfärdas”, skriver Bilderberg i pressmeddelandet.
Till skillnad från förr, presenteras deltagarna numera offentligt. Förra året deltog folkhälsominister Lena Hallengren, men i år finns ingen svensk minister på plats. Istället är det (den så kallade) oppositionen som deltar: nämligen förra statsministern, Magdalena Andersson. Även Vattenfalls vd Anna Borg finns med på deltagarlistan, och förstås Marcus Wallenberg som redan sitter i styrkommittén. Bland deltagarna märks flera personer som just nu spelar en avgörande roll i europeisk och global säkerhetspolitik, så som Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba, EU:s utrikesminister Josep Borrell – och Natochefen Jens Stoltenberg.
Men den offentliggjorda deltagarlistan ger inte riktigt all information. Varje år är det nämligen en handfull personer som deltar i strikt hemlighet. Ofta får vi inte reda på vilka det är. I år vet vi dock identiteten på en av dessa, och det är egentligen bara rena tillfälligheter som gör att vi känner till personens deltagande.
Det är tack vare alternativmediajournalisten Josh Friedman, som dagarna före mötet skulle äga rum fick nys om det och begav sig till Lissabon. I en film som han publicerade på Twitter, kan man se hur han ställer fråga efter fråga till Magdalena Andersson när hon är på väg till mötet. Hon vill inte prata. ”Vi har ett samtal just nu”, svarar hon korthugget till journalisten.
Bredvid henne går Oscar Stenström. Amerikanen Friedman känner av förklarliga skäl inte igen den svenske tjänstemannen.
De närmar sig hotellet och passerar förbi avspärrningarna som bevakas av vakter, medan Friedman får stanna utanför. Vad som händer inne på Bilderbergmötet får vi inte reda på. Varken Socialdemokraterna eller Sveriges riksdag har gått ut med någon information om Anderssons deltagande. Även regeringen har mörkat deltagandet, trots att deras egen Natoförhandlare deltar.
Intresset från svensk systempress är som vanligt obefintligt. Inte en enda tidning skrev om mötet. Däremot blev det flera artiklar samma helg som Bilderberg hölls om att ungdomsförbundet till ett av riksdagens minsta partier, Kristdemokraterna, haft riksting i Linköping.
Vi talar här om den kanske viktigaste tjänstemannen i svensk politik just nu: en person som har ansvar för en fråga av inte bara nationell, utan världspolitisk betydelse – och som reser till ett globalt elitmöte i hemlighet. Han har varit med på i stort sett samtliga internationella möten kopplade till Natoprocessen – i Turkiet, Ukraina, USA, Finland och andra länder. Turkiska krav på grundlagsändringar, och andra eftergifter, går via Stenström till regeringen. Sveriges förhandlingsstrategi, i den mån det överhuvudtaget finns någon, är Stenströms ansvar. Det är han som har uppgiften att ro Natoprocessen i hamn, och hans tjänst avslutas inte förrän det är klart. Det framgår tydligt i det anställningsavtal jag begärt ut.
Jag beslutar mig för att försöka gräva i omständigheterna kring hans deltagande, som hamnat helt i skymundan – till och med i alternativmedier. Varför var det så viktigt för Bilderberg att bjuda in honom? Och varför finns han inte med i deltagarlistan? Vad har han fått för direktiv av Ulf Kristersson inför mötet?
Då han är anställd på statsrådsberedningen på regeringskansliet, ska det i enlighet med den svenska offentlighetsprincipen vara enkelt att få ut den korrespondens han haft med lobbygruppen.
Förra året gjorde Nya Tider på samma sätt för att avslöja intressant information om Lena Hallengrens deltagande.
Men i år visar det sig vara omöjligt. Den 30 maj begär jag ut inbjudan till Oscar Stenström samt all mejlkorrespondens mellan Bilderberggruppen och Stenström eller hans sekreterare. Jag får snart till svar att det inte finns något sådant.
”Gällande inbjudan till Oscar Stenström, samt mejlkorrespondens mellan honom/hans sekreterare och Bilderberggruppen som du efterfrågat, så finns det ingen allmän handling som motsvarar begäran”, svarar Susanne Grund, departementssekreterare.
Jag påtalar att han är anställd av regeringskansliet.
”Hur kan det komma sig att ingen inbjudan eller mejlkorrespondens finns? Har han hanterat det via sin privata mejl? Det förefaller ytterst märkligt då det rör ett globalt politiskt toppmöte.”
Regeringskansliet förnekar inte att Stenström deltog på det hemliga mötet, men hävdar nu att han, trots att han är chefsförhandlare i Natoprocessen, deltog ”privat”.
”Oscar Stenström bjöds in till mötet privat och hans resa var en privatresa. Det finns därför inte några handlingar i Regeringskansliet som motsvarar begäran”, svarar Grund.
För mig är det nu tydligt att Stenström vidtog åtgärder för att undvika precis den granskning jag försöker genomföra just nu.
”Det låter som ett sätt att kringgå offentlighetsprincipen? Han var alltså inte alls där i egenskap av regeringens Natoförhandlare?”, frågar jag.
Jag undrar också vem som egentligen betalade för hans resa. ”Bilderberggruppen? Regeringen? Han själv?”
Svar uteblir nu helt.
Dagen efter ringer jag därför till Oscar Stenström. Grund svarar.
– Han är tyvärr inte anträffbar just nu, kan jag lämna ett meddelande?
Jag förklarar att jag vill ställa några frågor om hans deltagande på Bilderberggruppen. Men det går inte.
– Jag har blivit ombedd att hänvisa till Hanna Strömberg när det gäller Oscar Stenström. Hon är pressekreterare på statsrådsberedningen.
– Oscar Stenström vill inte svara på frågor?, undrar jag.
– Det vet jag inte om han vill eller inte vill, men jag har blivit hänvisad till Hanna som samordnar det.
Jag blir ombedd att mejla alla frågor till Hanna Strömberg, vilket jag också gör. Svar uteblir från både henne och Stenström. Jag kontaktar regeringskansliets registrator och ber, i enlighet med offentlighetsprincipen, att få ut all mejlkorrespondens mellan Stenström och Strömberg under den senaste månaden för att se vilka diskussioner de haft om Bilderberg. Min begäran nekas. “Mejl inom Regeringskansliet utgör inte allmän handling”, svarar Carita som inte uppger sitt efternamn.
Några veckor senare, den 20 juni, ringer jag igen. Samtalet blir till stora delar en upprepning av det förra.
– Hejsan, jag söker Oscar Stenström.
– Han finns inte tillgänglig just nu, kan jag ta ett meddelande?, svarar sekreteraren som vanligt.
– Absolut, jag har sökt honom flera gånger. Jag har lite frågor till honom angående hans deltagande på Bilderberggruppen.
– Jag förstår. Jag måste hänvisa till Hanna Strömberg som är pressekreterare åt honom.
– Svarar inte Oscar Stenström på frågor från allmänheten?
– Eh.. via press gör han det.
– Okej, det vill säga att det är någon annan som svarar åt honom?
– Mm.
– Har han uttryckligen sagt att han inte svarar på några frågor?
– Nej, det har han absolut inte gjort. Men han har bett mig att hänvisa till press.
– Vad jobbar du som?
– Jag är assistent till Oscar.
– Med tanke på hur många assistenter han har är det ofattbart hur svårt det är att få kontakt med någon och svar av någon. Jag har ju sökt er i flera veckor, så man undrar ju vad ni jobbar med om dagarna?
– Jaa…
– Men då provar jag med Hanna.
– Lycka till!
Jag kopplas till Strömberg, och snabbt tillbaka till centrala växeln. ”Inget svar där”, meddelar kvinnan.
Hon erbjuder mig att bli kopplad direkt till Stenströms röstbrevlåda. Närmare än så här kommer jag inte ett svar. Jag läser upp mitt ärende.
”Hej Oscar, mitt namn är Gustav Kasselstrand, jag har ju varit i kontakt med regeringskansliet tidigare angående ditt deltagande på Bilderberggruppens möte. Jag har sökt dig på telefon ett antal gånger. Varje gång har jag fått besked att du inte är tillgänglig.
Din assistent hänvisar till Hanna Strömberg som i sin tur gör sig oanträffbar. Jag har också mejlat dig men inte fått något svar. Jag undrar egentligen bara hur det kan komma sig att du som är regeringens Natoförhandlare och anställd av regeringskansliet deltar privat på Bilderberggruppens möte. Regeringskansliet hävdar att din resa var en privatresa, så jag undrar: vem var det som betalade för resa och logi? Var det du själv, var det Bilderberggruppen eller någon annan?
Du är anställd av regeringskansliet men de meddelar att inga handlingar finns rörande ditt deltagande. Så hur har kommunikationen med Bilderberggruppen hanterats? Har det skett via din privata mejl?
Bilderberggruppen har ju också en lista över alla deltagare. Du finns inte med där. Varför gör du inte det? Du syns ju på en film tillsammans med Magdalena Andersson, så varför var ditt deltagande så pass hemligt att du inte ens stod med på hemsidan?
Och ska vi nu betrakta det som en ren slump att du som är Natoförhandlare också får inbjudan till ett slutet politiskt toppmöte av detta slag?
Slutligen, visste statsminister Ulf Kristersson att du skulle resa dit, och vad var det ni diskuterade på mötet? Har du till exempel haft samtal med Natochefen Jens Stoltenberg som allmänheten inte fått veta om? Ring gärna tillbaka till mig eller svara på e-post. Ha en trevlig dag!”
Till sist mejlar jag honom och Hanna Strömberg.
”Hej Oscar och Hanna, Jag har sökt er båda på telefon idag igen, utan svar. Jag har heller inte fått någon återkoppling på de frågor jag ställde på e-post den 31 maj. Varför vill ni inte svara? Varför är deltagandet på Bilderberg så hemligt?”
Att regeringens chefsförhandlare så aktivt försöker dölja sitt deltagande i och detaljerna kring mötet med en internationell lobbygrupp är inget mindre än en skandal.
Gustav Kasselstrand
Partiledare
Alternativ för Sverige