hemsenaste nyttUngersk pa...
Publicerad 5 augusti 2022

Ungersk partiledare talar på valupptakten

László Toroczkai, partiledare för Ungerns snabbast växande parti Mi Hazánk.

På lördagens valupptakt i Rålambshovsparken klockan 14:00 gästas partiet av internationella gäster. Dessa är det ungerska partiet Mi Hazánk som tog plats i parlamentet i våras med sex procent av rösterna. Mi Hazánks delegation består av tre personer. En av dessa är deras partiledare László Toroczkai. Han var borgmästare i den ungerska staden Ásotthalom i flera år, innan han i våras valdes in i parlamentet där han nu är gruppledare för partiet. Toroczkai grundade partiet 2018 som en utbrytning ur Jobbik när detta parti plötsligt anslöt sig till vänsteroppositionen och svek sina centrala frågor.

Som borgmästare bar Toroczkai det högsta ansvaret för att gränsstängslet nu byggs längs den södra gränsen i syfte att stoppa massinvandringen av araber och afrikaner som vill passera Ungern för att ta sig till Sverige. Det var Toroczkai som krävde att Fidesz-regeringen skulle bygga stängslet efter kaoset 2015. Som borgmästare har Toroczkai även förbjudit HBTQ-propaganda riktad mot barn och genomfört flera andra konservativa reformer.

Partiet har fortsatt att växa i mycket snabb takt och noterar nu stöd på över 10 procent i opinionsundersökningarna. Mycket pekar på att Mi Hazánk kan samregera med Fidesz i framtiden.

Dessutom gästas partiet av Stefan Korte från Alternative für Deutschland. Korte är rådgivare och medarbetare för partiet i det nationella parlamentet Bundestag, och har även flera styrelseuppdrag för AfD i delstaten Brandenburg. Korte kommer, precis som Toroczkai, att hålla tal i Rålambshovsparken.

För att boka intervju,

press@alternativforsverige.se