hemsenaste nytt2023 års m...
Publicerad 27 januari 2023

2023 års medlemskort

För många medlemmar är det en höjdpunkt när ens nya medlemskort dimper ner i brevlådan. När partiet bildades använde vi relativt avskalad estetik på medlemskorten, men sedan tre år tillbaka har vi som tradition att på medlemskorten uppmärksamma någonting ur vår rika historia: 

2020 hade vi skeppsättningen Ale stenar på Österlen; ett fascinerande monument från Vendeltiden som i över tusen år fascinerat betraktarna. 

2021, när det var kyrkoval, hade vi Gamla Uppsala högar som motiv, med de imponerande vikingatida gravhögarna i förgrunden och Gamla Uppsala kyrka i bakgrunden. Ett motiv som fångar såväl vårt vikingaarv med sin asatro, och den anrika svenska kyrkans betydelse i vår historia. 

2022 uppmärksammade vi Sveriges första riksdag som hölls i Arboga 1435. Motivet var Arboga och en staty av Engelbrekt Engelbrektsson – frihetskämpen som slogs för svenskt självbestämmande och mot utländskt fogdevälde. En kamp som i någon mening fortsätter i dag, om än i annan form i motståndet mot EU:s överstatlighet.

Årets medlemskort fortsätter på temat svensk självständighet och uppmärksammar 500-årsjubileet av en verklig portalhändelse i vår historia: Gustav Vasas intåg i Stockholm 1523. Intåget symboliserar och markerar starten för Sverige som självständig nation – något vi alltså varit oavbrutet i 500 år. Det är något vi alla bör vara stolta över och något som är ovanligt i Europa – och i världen.

Gustav Vasas intåg i Stockholm på nationalmuseum

Motivet på medlemskortet är Carl Larssons berömda tavla “Gustav Vasas intåg i Stockholm 1523” som pryder den övre trapphallen på Nationalmuseum i Stockholm, rakt över från ett annat av hans mästerverk som täcker väggen mitt emot: Midvinterblot som passande nog återger en scen från Gamla Uppsala, 2021 års medlemskortsmotiv. För den som är intresserad av konst, historia eller bara är allmänt nationellt sinnad är Nationalmuseum en skattkammare och absolut något man bör besöka om man har vägarna förbi Stockholm. 

Carl Milles staty av Gustav Vasa på Nordiska museet i Stockholm

Förutom tavlan återfinns ett av Gustav Vasas bevingade citat på kortet: “Varer svenske!”, vilket kan översättas till modern svenska som “Var svenskar!”. Citatet återfinns på ett annat museum i Stockholm, nämligen Nordiska museet och på den imposanta statyn av Gustav Vasa, skapad av Carl Milles, som dominerar trapphallen där. Citatet återfinns i Daniel Fällströms dikt med samma namn från 1800-talet.

Vill du också få Sveriges snyggaste och historiskt mest aktuella och intressanta medlemskort? Då behöver du bara bli medlem i Alternativ för Sverige!