Gustav Kasselstrand intervjuas i Frihetsnytt
Artikel från Frihetsnytt.
I EU-valrörelsen kämpade många partier utanför riksdagen för att bli representerade i EU-parlamentet, men inget övrigt parti klarade spärren. Frihetsnytt har talat med Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand, som ser sin syn på valresultatet. Partiledaren berättar även vad som blir nästa steg för det nationalistiska partiet.
Tidigare under dagen rapporterade Frihetsnytt om resultatet för kategorin ”övriga partier” i EU-valet. Det islamistiska partiet Nyans lyckades bara få 1 722 röster jämfört med nationalistiska Alternativ för Sverige som fick 17 049 röster.
Frihetsnytt har talat med Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand, som berättar vad han tycker om valresultatet.
– Valresultatet på 0,41 procent kan inte kallas för någon succé, men heller inte något misslyckande. Vi håller ställningarna jämfört med förra EU-valet (0,46), och ökar kraftigt jämfört med riksdagsvalet 2022. Stämningen i partiet var mer uppgiven efter det valet, men efter detta val är det helt annorlunda, berättar Kasselstrand.
Nu kommer valrörelsen och resultatet att analyseras av partiledningen, säger Kasselstrand:
– Alla är stolta över den valrörelse vi genomfört. Självklart ska valet analyseras som alltid, men det blir nog svårt att hitta några lågt hängande frukter som vi missade att plocka. Vi arbetade disciplinerat utifrån en kampanjplan som vi tog fram i vintras, med aktivitetsmål för varje vecka. Denna kampanjplan byggde på vår omfattande eftervalsanalys från 2022 års val. Tack vare detta kunde vi åstadkomma ett relativt starkt valresultat.
Svårt att bryta igenom
Kasselstrand säger att varje val är en ”enorm ansträngning” för ett litet parti, och att de övriga partierna vägrade ta debatten med partiets företrädare. Han säger att det är svårt att bryta igenom i media, och att valsystemet är ”konstruerat” för att gynna riksdagspartierna.
Angående Sverigedemokraternas valresultat säger partiledaren följande:
– Att SD backar för första gången innebär troligen att fler sverigedemokrater blir benägna att rösta på Alternativ för Sverige. Jag tror att SD levt väldigt mycket på att partiet alltid ökat, men förr eller senare kommer det ett val när man inte gör det och då kan det vara så att vissa väljare ser sig om efter andra alternativ.
Satsar på kyrkovalet
Nu kommer partiet satsa hårt på kyrkovalet, men Kasselstrand säger att de inte kommer tona ned sin förhållandevis radikala framtoning.
– Vår politiska inriktning ligger fast. Vi kommer inte att tona ned eller ändra våra förslag. Vilken trovärdighet skulle vi ha, om vi byter politik till något vi inte själva tror på – i hopp om att få fler väljare? Hela vårt existensberättigande bygger på att vi är principfasta och radikala. Det är inte bara någon enstaka fråga som skiljer oss från de etablerade partierna, utan allt vi gör: vår problembeskrivning, våra lösningar, vår retorik, våra kampanjmetoder. Vi är inte som de andra, och vi är stolta över det. Nu inleds arbetet inför kyrkovalet nästa år. Det blir en hård kamp eftersom kyrkomötet, på initiativ av sossarna, beslutat att införa en treprocentspärr för att försöka bli av med AFS. Men vi kommer att ta striden.