hemsenaste nyttRiksdagslista 2022
Publicerad 2022 geassemánnu 14

Riksdagslista 2022

Alternativ för Sverige presenterar idag sin riksdagslista. Partiet går till val med en gemensam lista för hela landet, med stor geografisk och yrkesmässig bredd.

Ett stort antal intresseanmälningar inkom till partiet under vintern. Den slutgiltiga lista som nu presenteras består av 44 personer.

Bland kandidaterna finns egenföretagare, anställda i vård och omsorg, pensionärer, industriarbetare, högskoleutbildade och många andra yrkesgrupper.

Partiledare Gustav Kasselstrand kommenterar:

– Vi presenterar den i särklass starkaste riksdagslistan av alla partier. Vi har en bredd som andra partier saknar. Hos riksdagspartierna är det nästan bara yrkespolitiker eller politiska tjänstemän som får kandidera. Ofta har de förlorat både sitt sunda förnuft och kontakten med verkligheten utanför riksdagens korridorer. Alternativ för Sverige däremot består av medborgare som lever och verkar i det samhälle vi själva vill förändra.

En av kandidaterna som deltog i presskonferensen var civilingenjören Evelina Hahne. På Twitter kommenterar hon sin kandidatur:

– Det är nu officiellt att jag ställer upp i riksdagsvalet 2022 för Alternativ för Sverige. Ni hittar mig på plats nr 10! Jag kommer alltid att stå på mitt folks, svenskarnas, sida. Gör Sverige svenskt igen! 🇸🇪

Nedan följer hela listan inklusive kandidatpresentationer.

1. Gustav Kasselstrand

Partiledare, Stockholm

Masterexamen (MBA) i ekonomi. Var med och bildade partiet 2018 och har sedan dess varit partiledare. Verksam med videobloggen Sunt förnuft med Gustav. Vill rädda Sverige från nuvarande förfall genom sunt förnuft och handlingskraft som de gamla partierna saknar totalt. Gift och är småbarnspappa. En ledig dag tillbringar han gärna tid med familjen ute i naturen, eller idrottar.

2. Mikael Jansson

Gymnasieingenjör, Göteborg 

Tidigare riksdagsledamot, dessförinnan yrkesverksam inom tillverkningsindustrin. Engagerade sig i partiet 2018 och har sedan dess varit kretsansvarig för Göteborg och Västra Götalands västra valkrets. Lång erfarenhet och intresse av försvars- och säkerhetspolitik. Lever med särbo och har vuxna barn. Uppskattar fiske och friluftsliv. 

3. Jeff Ahl

Specialistofficer, Boden

Utbildad specialistofficer, arbetar numera i huvudsak med media. Gick med i partiet 2018 när han var riksdagsledamot. Kretsansvarig för Norrbotten. Har fru och tre barn. Villa, Volvo och vovve. Särskilt intresserad av välfärdspolitik. 

4. Per Sefastsson

Civilingenjör, Stockholm 

Utbildad civilingenjör, arbetar med systemutveckling. Var med och grundade partiet 2018 och har sedan dess varit ledamot av partistyrelsen samt varit ansvarig för flera centrala uppgifter. Brinner för demokratifrågor. Gift och har barn. Läser gärna filosofi på fritiden.

5. Andreas Feymark

Teknologie doktor, Varberg

Teknologie doktor. Engagerade sig i partiet 2018, är kretsansvarig för Halland och ledamot av partistyrelsen. Vill komma till rätta med Sveriges havererade energipolitik. Bor på landet med sambo och fem barn. Har ett stort musikintresse. 

6. Yvonne Lindholm

Företagare, Haninge 

Lång erfarenhet som företagare. Var med och bildade partiet 2018 och har sedan dess varit ledamot i partistyrelsen. Ansvarig för partiets nätbutik och utskick. Brinner särskilt starkt för småföretagande och entreprenörskap. Vill minska regelbördan samt förenkla och sänka skatterna. Har en stor och härlig familj med fem vuxna barn samt barnbarn. Ägnar fritiden åt konst, litteratur och andligt sökande. 

7. Sven Valerio

Forskningsingenjör, Örnsköldsvik

Verksam som forskningsingenjör på tekniskt universitet. Engagerad i Alternativ för Sverige sedan 2018. Ledamot av partistyrelsen och kretsansvarig för Västernorrland. Brinner särskilt för demokratifrågor och -reformer. Är gift och har tre vuxna barn. Bor på landsbygden i Ångermanland och ägnar fritiden åt odling, gårdsarbete, stövarjakt och friluftsliv. 

8. Mikael Simm

Läkare, Hässleholm 

Arbetar som läkare inom primärvården. Var med och grundade partiet 2018 och har sedan dess varit ledamot av partistyrelsen. Stort engagemang även i Skånekretsen. Brinner för hälso- och sjukvårdens grundpelare, det vill säga att säkerställa en jämlik tillgång till en effektiv vård i världsklass. Pappa till fem barn. 

9. Lennart Matikainen

Relationscoach, Stockholm

Verksam som ledarskapscoach och författare. Varit aktiv i Alternativ för Sverige sedan starten 2018. I kyrkovalet förra året blev han invald i kyrkomötet på nationell nivå och i stiftsfullmäktige i Stockholm. Har lång erfarenhet av trygghetsfrågor och vill verka för total trygghet i Sverige. Är partner och morfar. Tidigare elitidrottare, tränar regelbundet på fritiden.

10. Evelina Hahne

Civilingenjör, Stockholm

Utbildad civilingenjör inom industriell ekonomi, yrkesbana som financial controller. Engagerade sig i partiet 2021 och har sedan dess deltagit i flygbladsutdelningar, opinionsbildat på sociala medier och talat på torgmöten. Brinner särskilt för kriminalpolitik. Är gift och mamma till en ettåring, och nu gravid med andra barnet. Hennes fritidsintressen är att vandra i naturen, hantverk av olika slag och hästar.

11. Claes Lindh

Fil.mag., Gullspång

Tidigare yrkesbana som polis och reservofficer, numera pensionär. Har en fil. mag. i östasienstudier. Kretsansvarig för Skaraborg sedan 2021. Vill återföra så mycket som möjligt av beslutsfattandet till lägsta möjliga nivå, i många fall individnivå. Varvar politiskt arbete med motionsidrott och att läsa brett om svensk och internationell historia.

12. Arne Johansson

Pensionär, Östersund

Yrkesbakgrund inom fordrings-, bolags- och obeståndsrätt, numera pensionär. Engagerade sig i partiet efter kyrkovalet och har sedan dess varit en av de ansvariga för Jämtlandskretsen. Är ledamot av kommunfullmäktige i Östersund. Vill i riksdagen verka för en särskild satsning på att bekämpa den ekonomiska brottsligheten, till exempel penningtvätt. Bor med sin livskamrat, läser gärna faktaböcker eller deckare, fiskar gärna både sommar och vinter eller tillbringar en härlig vårvinterdag på isen.

13. Lars-Anders Espert

Väg- och vatteningenjör, Burlöv 

Utbildad väg- och vatteningenjör. Varit politiskt aktiv i många år på kommunal och regional nivå. Engagerad i Alternativ för Sverige sedan 2021, är numera kretsansvarig för Skåne. Blev politiskt engagerad när han förstod det stora hot som jordens befolkningsökning innebär för Sverige och det svenska samhället. På fritiden tillbringar han tid med familjen och ägnar sig åt friluftsliv, segling och fjällvandring.

14. Ulf Larsson

VD, Gävle

VD för ett bemanningsföretag. Har tidigare arbetat i databranschen samt internationellt i exportindustrin, parallellt även inom Försvarsmakten i 30 år. Engagerade sig i partiet 2019 och är kretsansvarig för Gävleborg. Särskilt intresserad av utrikes-, försvars- och säkerhetspolitik. Är sambo sedan 22 år och har två tonårssöner. På fritiden jobbar han gärna i trädgården eller fixar med villan.

15. Mattias From

Systemutvecklare, Kungsbacka

Arbetar som systemutvecklare. Har varit engagerad i Alternativ för Sverige sedan 2018. Har sedan dess målmedvetet försökt att bygga upp partiets verksamhet i Kungsbacka kommun genom flygbladskampanjer, skolbesök, bokbord på torget och mycket annat. På riksnivå är återerövrad svensk självständighet en viktig fråga. Bor på en gård utanför Kungsbacka och på fritiden skruvar han med veteranbilar eller spelar tv-spel.

16. Mattias Dahlgren

Journalist, Mölndal

Verksam som journalist på mediekanalen Exakt24. Engagerade sig i Alternativ för Sverige efter EU-valet 2019 och har sedan dess varit aktiv i kretsledningen i Göteborg. En särskilt viktig fråga är att dränera det politiska träsket. Yrkespolitikers löner ska sänkas och deras lyxförmåner ska bort. Politiker ska man bli av ideella skäl, inte ekonomiska. Är fotbollsintresserad, IFK Göteborg ligger honom varmt om hjärtat.

17. Marie Axelsson Ahl

Trädgårdsmästare, Tyresö

Arbetar som trädgårdsmästare. Starkt engagerad i partiet sedan bildandet 2018. Är nu kretsansvarig för Stockholms län. Brinner för familjepolitik och vill återinföra valfrihet i föräldraförsäkringen genom att avskaffa pappamånaderna. Är gift och har tre vuxna barn samt ett gäng underbara barnbarn som hon tillbringar sin lediga tid med så mycket hon kan. Kopplar av på fritiden med musik och trädgårdsarbete.

18. Eva Pettersson

Kostekonom, Gotland

Utbildad kostekonom. Har arbetat inom försvaret, Södersjukhuset och drivit egen restaurang. Ledamot av Gotlands kommunfullmäktige sedan 2015. Är ensamstående och har två vuxna barn.

19. Roger Ivargren

Konsult, Norrköping

Verksam som konsult och ekonom. Har följt partiet sedan start och engagerade sig 2019 i samband med EU-valet. En hjärtefråga är skattepolitiken där han vill verka för kraftigt sänkta skatter och mer transparens. På fritiden tillbringar han tid med familjen och bygger, snickrar och murar.

20. Ola Ulvås

Matematiklärare, Karlskrona

Har läst matematik och programmering på universitet, nu verksam som matematiklärare och systemutvecklare. Engagerade sig i partiet 2018 i Karlskrona, tog senare steget att bli kretsansvarig för Blekinge. Som matematiklärare är han särskilt intresserad av skol- och utbildningspolitik. Det ska vara ordning och reda i skolan. De senaste åren har han intresserat sig för minnestekniker, och har för närvarande memorerat närmare 700 siffror i pi’s decimalutveckling.

21. Joakim Isheden

Ekonom, Håbo

Arbetar som redovisningsekonom. Engagerade sig i partiet vid uppstarten och har sedan dess haft flera uppdrag. Vill verka för nationellt och personligt självbestämmande. Bor i Håbo med sin fru. På fritiden spelar han poker, tränar jiujitsu och försöker alltid lära sig nya saker.

22. Christian Peterson

Egenföretagare, Göteborg 

Verksam som egenföretagare inom media. Engagerade sig i partiet efter EU-valet 2019 och har bland annat tagit initiativ till partiets skolbesökskampanj. Brinner för att granska politiska makthavare på alla nivåer. 

23. Iván Knézy

Präst, Olofström

Präst i Svenska kyrkan. Engagerade sig i partiet inför kyrkovalet 2021 och blev invald i det nationella kyrkomötet. Brinner särskilt för äldres situation och vill höja kvaliteten i äldreomsorg och hemtjänst. Bakgrund i Ungern, kom till Sverige på 1970-talet.

24. Lotta Appelqvist

Marknadsekonom, Örnsköldsvik

Verksam som egenföretagare. Varit aktiv i partiet sedan 2018. Brinner för vård och omsorg, vill att regionerna ska läggas ned och staten ta över ansvaret. Vill krossa diagnoshierarkin. Är mamma till två vuxna barn med olika funktionsnedsättningar.

25. Axel W Karlsson

Präst, Göteborg

Prästvigd skribent, teol. och fil.kand. Har varit anställd i Svenska kyrkan, numera egenföretagare. Aktiv i Alternativ för Sverige sedan kyrkovalet 2021, och är sedan dess invald i det nationella kyrkomötet samt Göteborgs stift. Är särskilt intresserad av utrikespolitik och internationella relationer. Är gift och har vuxna barn och barnbarn. Musik, konst och skärgården betyder mycket för Axel.

26. Jonas Serneholt

Skribent, Järfälla 

Är utbildad journalist och har läst tyska på universitetsnivå, arbetar som skribent. Engagerade sig i Alternativ för Sverige förra året. Vill arbeta för en vässad färdtjänstlag på nationell nivå, så att kommuner och regioner inte längre ska kunna neka svenska funktionsnedsatta adekvat hjälp på det sätt som sker nu. Blind sedan födseln. Musik är viktigt för honom, samt att vistas i och värna vår fantastiska skärgårdsnatur.

27. Per-Olof Henningsson

Pensionär, Säffle

Mångårig yrkesbakgrund som sjökapten, numera pensionär. Engagerade sig i Alternativ för Sverige 2019 i samband med EU-valet och är en av partiets allra flitigaste flygbladsutdelare. Har ett stort intresse för jord- och skogsbruk samt erfarenhet av nötboskapsuppfödning i ranchdrift. Startade och drev tidigare ett eget styckeri. Känner mycket starkt för kärnfamiljen och dess möjligheter. Har själv en familj där alla stöttat varandra i affärer vilket har gett goda resultat. På fritiden njuter han av att vara till sjöss med Princessbåten.

28. Hans-Olof Karlsson

Fil.kand., Värnamo

Fil. kand., pensionär och mångsysslare. Engagerade sig i Alternativ för Sverige 2019. Brinner särskilt för att stärka demokratin i Sverige, bland annat genom att införa folkomröstningar enligt schweizisk modell. Yttrandefriheten ska utökas genom att avskaffa lagen om hets mot folkgrupp. Sambo med sin livskamrat sedan 20 år tillbaka. 

29. Per Hansson

Ingenjör, Krokom 

Verksam som ingenjör och uppfinnare. Ansvarig för Alternativ för Sverige i Jämtland sedan 2018 där han nu även toppar listan till regionfullmäktige. Vill förändra Sveriges offentliga förvaltning i grunden med bland annat tjänstemannaansvar och mer ansvarsutkrävning av politiker. Entreprenörskap, nyföretagande och innovation är andra viktiga områden. Tog sin första strid mot “absurditeter” 1986 och har förändrat saker till det bättre sedan dess. Teknisk motornörd. 

30. Urban Larsson

Arkivarie, Motala

Utbildad kulturvetare vid Lunds universitet och Mittuniversitetet, arbetar i Finspångs kommun som arkivarie. Engagerade sig i Alternativ för Sverige i kyrkovalet 2021 som toppkandidat på stiftsnivå. En viktig fråga är att städa upp i den djupa staten genom att lägga ned överflödiga och onödiga myndigheter samt införa tjänstemannaansvar. Har två vuxna barn. 

31. Eva Dillner

Civilingenjör, Mörbylånga 

I grunden civilingenjör, nu främst verksam som bloggare, konstnär och författare. Har varit medlem i partiet sedan 2018. Vill verka för att svensk energiproduktion blir stabil och planerbar, med skäliga priser för hela landet. Har bott i USA i 30 år och Frankrike i två år. På fritiden älskar hon att vandra och är dessutom en nybliven trädgårdsentusiast.

32. Anders Bergström

Företagare, Värmdö

Polis och företagare. Engagerade sig i Alternativ för Sverige 2019. Särskilt intresserad av brott och straff, vill höja statusen på polisyrket. Kriminella utlänningar ska bli av med sitt eventuella medborgarskap, utvisas och avtjäna sina straff i hemlandet. Gift med Åsa och är pappa till tre döttrar. På fritiden gillar han att vara ute med båten i Stockholms skärgård och att umgås med familj och vänner. Tränar ofta och är gärna ute i naturen. 

33. Börje Brandhill

Lärare, Västerås 

Lärare på mellanstadiet, examen från lärarhögskolan i Jönköping. Engagerade sig i Alternativ för Sverige förra året. Politiska frågor som är viktiga är vård, skola, omsorg, kultur och rättsväsende. På fritiden motionerar han samt läser och skriver. Har ett stort intresse för ekonomi och börshandel.

34. Lars Helgesson

Pensionär, Sävsjö

Tidigare verksam som it-konsult och produktutvecklare, numera pensionär. Engagerade sig i Alternativ för Sverige förra året. Ledamot av kommunfullmäktige i Sävsjö. Vill arbeta för en trygg framtida energiförsörjning genom mer kärnkraft. Volontär inom hjälporganisationen Erikshjälpen. 

35. Steve Svensson

Civilekonom, Strömsund 

Numera pensionär, tidigare yrkesverksam som civilekonom. Engagerade sig i partiet 2021 och har sedan dess varit aktiv i Jämtlandskretsen. Särskilt intresserad av ekonomiska frågor, framför allt kommunernas ekonomi och att stoppa alla avgiftshöjningar inom välfärden. Är skild och har en dotter. På fritiden ägnar han sig åt älgjakt.

36. Erling Hansen

Pensionär, Landskrona

Har livsmedelsteknisk och lantbruksekonomisk utbildning med efterföljande arbete inom detta under en längre tid. Har länge varit politiskt fokuserad på svensk livsmedelsförsörjning och livsmedelsberedskap. Har lång politisk erfarenhet på lokal nivå. Engagerad i Alternativ för Sverige sedan 2021. Gift och har tre barn.

37. Johan Wadenbäck

Teknologie doktor, Staffanstorp

Teknologie doktor, bosatt i Staffanstorp. Engagerade i partiet från start. Vill verka för ökat lokalt självstyre i Skåne och bättre samarbete i Öresundsregionen. Har ett stort historie- och språkintresse.

38. Christer Backéus

Viltmästare, Sundsvall

Utbildad viltmästare, varit yrkesverksam inom viltforskning och som yrkesjägare. Har varit medlem i Alternativ för Sverige sedan starten 2018. Brinner särskilt för jaktliga frågor och byggnadsvård. Har ett stort fritidsintresse för bilar, särskilt amerikanskt 50-tal, och rockabilly. 

39. Joanna Barnes

Civilekonom, Sjöbo

Verksam som småföretagare. Engagerade sig i partiet i vintras. Har aldrig tidigare varit politiskt aktiv, men har nu fått nog av den förda politiken och vill bidra till att Sverige får en politisk kursändring. Intresserad av näringslivsfrågor i allmänhet och småföretagarklimatet i synnerhet. Tillbringar sin lediga tid med familjen och hundarna ute i naturen. 

40. Christoffer Brinkåker

Laboratorietekniker, Lund

Arbetar som laboratorietekniker, utbildar sig till automationsingenjör. Engagerade sig i Alternativ för Sverige 2021 och har främst ägnat sig åt administrativt arbete. Vill utöka yttrandefriheten kraftigt. På fritiden är han mångsysslare och ägnar sig åt allt möjligt, som trädgårdsarbete, ölbryggning, motorcyklar, datorprogrammering, medicinsk forskning, psykologi och filosofi.

41. Allan Jönsson

Däckmontör, Bjuv

Däckmontör, reparatör och fabriksarbetare. Långvarigt politiskt engagemang, framför allt på kommunal och regional nivå. Han vill särskilt förbättra den palliativa vården samt pensionerna och pensionssystemet. Pappa till sex barn. Har ett stort fritidsintresse för gamla jänkare. Beundrar den danska kulturen på väldigt nära håll med ro och hygge.

42. Marcus Jonsson

Företagare, Robertsfors 

Egenföretagare, verktygsmakare och NC-operatör. Engagerad i partiet sedan 2018. Gift och har tre barn som bor på landet. Särskilt intresserad av rättspolitik med fokus på mer lag och ordning. På fritiden gillar han fiske och att vistas i naturen tillsammans med familjen.

43. Patrik Drevestedt

Logistikingenjör, Malmö

Arbetar som logistikingenjör. Medlem i partiet sedan 2020, nu engagerad i Skånekretsen. Vill verka för att polisens organisation förbättras. Gillar att studera psykologi, främst inom lag och ordning, på fritiden. 

44. Christine Bivefors

Sångerska, Karlskoga 

Varit yrkesverksam inom vård och kreativa yrken: skådespelerska, sångerska och sjukvårdsbiträde. Engagerade sig i Alternativ för Sverige förra året. På fritiden är hon intresserad av bland annat dans samt mental och andlig träning.

För mer information,

press@alternativforsverige.se