hemsenaste nyttSentio: AfS får över 1 % – blir största parti utanför riksdagen
Publicerad 23 augusti 2022

Sentio: AfS får över 1 % – blir största parti utanför riksdagen

Opinionsinstitutet Sentio, som är det enda i Sverige som särredovisar övriga partier, har nu presenterat sin augustimätning.

Resultatet indikerar att Alternativ för Sverige kan nå en avgörande politisk framgång i årets val. Partiet får 1,1 procent av rösterna och blir det största partiet utanför Sveriges riksdag.

Ett parti som får över en procent av rösterna får valsedlar utlagda och betalda, på samma sätt som riksdagspartierna. Om man även blir största parti utanför riksdagen så ökar publiciteten enormt: partiet får ökad exponering och en särställning i debatten inför nästa val.

Den sensationella nyheten utelämnades av Nyheter Idag när de rapporterade om mätningen, men Alternativ för Sverige kan nu presentera hela resultatet enligt nedan.

Moderaterna 21,3 (+0,4)
Liberalerna 4,4 (+0,5)
Centerpartiet 4,6 (−1,7)
Kristdemokraterna 6,6 (+1,1)
Socialdemokraterna 28,0 (−0,2)
Vänsterpartiet 9,2 (+0,3)
Miljöpartiet 4,7 (+1,6)
Sverigedemokraterna 18,7 (−2,4)
Övriga 2,5 (+0,5) (varav Alternativ för Sverige är största parti i gruppen med 1,1 procent)

1016 personer intervjuades från 11 till 17 augusti.

Skärmavbild, Nyheter Idag.

Sentios direktör Arve Østgaard kommenterar resultatet i ett pressmeddelande:

"L får det bästa resultatet sedan oktober 2019. MP får det bästa resultatet sedan augusti 2021. SD får det svagaste resultatet sedan april 2015."

AfS har behållit sina väljare från 2018

När Sentio mäter hur stor andel av förra valets väljare som ett parti lyckats behålla ("Väljare som skulle rösta på samma parti som vid senaste val"), placerar sig Alternativ för Sverige i topp med 100 procent. De som röstade på partiet 2018 tänker således rösta på partiet igen 2022. Alternativ för Sverige har landets mest trogna och nöjda väljare.

Efter Alternativ för Sverige följer i tur och ordning Sverigedemokraterna (77%), Moderaterna (76%), Vänsterpartiet (72%), Socialdemokraterna (68%) och Miljöpartiet (51%). Resterande partier har förlorat hälften av sina väljare från 2018. Mätvärdet tar inte i beaktande vilka nya väljare som tillkommit, utan mäter just hur stor andel av 2018 års väljare som tänker rösta på samma parti idag.

Ökning för övriga partier även i Sifo

"Övriga partier" har även ökat i Sifo, från omkring 1,5 procent i juni till 2,5 procent i flera av de mätningar som institutet publicerat i augusti. Sifo vägrar dock att särredovisa övriga partier.

Även i flera andra opinionsinstitut noteras en kraftig ökning för övriga partier, något som kallats för "valets stora snackis".

För mer information,

press@alternativforsverige.se