Stämningsfullt torgmöte den 30 november
Onsdag den 30 november anordnade Alternativ för Sverige ett torgmöte vid Karl XII:s staty i Kungsträdgården i Stockholm. Huvudparollen var “Stoppa folkutbytet – Återvandring nu!”. Läs mer om bakgrunden till torgmötet här.
Mellan 100 och 150 personer hade anslutit till Kungsträdgården för att lyssna på partiledare Gustav Kasselstrand. Han talade inte bara om Karl XII:s liv och levnad, utan om vikten av att hämta kraft i historien under kristider. På så sätt kombinerades både historia och nutid i talet. Just nu befinner vi oss mitt inne i flera parallella kriser, och behovet av att högtidlighålla 30 november är därför större än på länge. Kasselstrand påminde också om att traditionen att högtidlighålla den 30 november går mer än 150 år tillbaka, och att folkets vilja att samlas kring sin historia alltid har varit som starkast under svåra tider.
Facklor delades ut till alla deltagare och lyste upp den mörka novemberkvällen. Många passade även på att värma sig med glögg som partiet bjöd på.
Mötet livesändes. I skrivande stund, efter några dagar, har livesändningen setts av nästan 20 000 personer. Nedan antal visningar i de kanaler där torgmötet sändes:
- 5000, Alternativ för Sverige, YouTube
- 4500, Alternativ för Sverige, Facebook
- 3500, Alternativ för Sverige, Twitter
- 3000, Gustav Kasselstrand, Twitter
- 2000, Gustav Kasselstrand, Facebook
Utöver livesändningarna, har även ett videoreportage lagts upp av Lennart Matikainen. I en intervju med Pär Ström berättar Gustav Kasselstrand mer om dagen.
Artiklar har publicerats i Insikt24, Nya Tider och Frihetsnytt.
Även partiets motståndare har skrivit om torgmötet. Expo ljuger medvetet när de hävdar att AfS anordnade torgmötet “tillsammans med Nordiska motståndsrörelsen”. Av denna anledning livesänder vi också våra torgmöten: lögnerna avslöjas genom en enkel titt på våra sändningar. Vem som helst kan tydligt se att Alternativ för Sverige ägde sitt eget torgmöte och att inga andra grupperingar var medarrangörer eller syntes under själva torgmötet. Att mindre grupper av personer, som inte tillhör AfS, kan finnas på plats är inget som partiet kan hållas ansvariga för. När man anordnar en allmän sammankomst betyder det att alla har tillträde till platsen. Även ett 20-tal högljudda motdemonstranter fanns på plats för att skrika och störa ut mötet. Trots att agerandet är brottsligt, vidtog polisen inga åtgärder. Någon kritik i systemmedierna mot polisen, för att ha underlåtit att lagföra personer som begår brott, har dock inte förekommit.
“Om du stör allmän sammankomst med våldshandling, oljud eller annat liknande sätt, kan du göra dig skyldig till brottet störande av allmän sammankomst. Det kan t.ex. röra sig om att du försöker överrösta ett torgmöte.”
Polisen valde heller inte att kräva av motdemonstranterna att de slutade störa, varför motdemonstranterna heller inte kan lagföras för ohörsamhet mot ordningsmakt.
“Om du inte lyssnar till polisens befallning om att sluta eller flytta på dig, så kan du bli rapporterad för ohörsamhet mot ordningsmakt. Du får aldrig hindra polisen att utföra sin tjänsteåtgärd”, skriver Polisen på sin hemsida.
Alternativ för Sverige vill trots detta rikta ett tack till poliserna på plats för en god insats. Beslut om att låta mötesstörningar fortgå fattas inte av enskilda polismän utan av chefer högre upp i organisationen. I de drygt fyra år som Alternativ för Sverige existerat, har vi genomfört närmare 200 torgmöten, de flesta med någon form av motdemonstration. Ändå har aldrig någon delgivits misstanke för någon av ovan brottsrubriceringar. Om liknande mötesstörningar skulle drabba ett riksdagsparti, hade personerna sannolikt lagförts.